ODTÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ
Evet, LYS den iyi bir puan aldınız ama mühendislik mi tıp mı ikilemindesiniz. Veya "mühendislik istiyorum amaaaa ODTÜ mü X üniversite mi " diyorsunuz değil mi? Değilse zaten siz kararınızı vermişsiniz hayırlı olsun diyelim. Burdan gerisini okumanıza gerek yok (böyle bi araba reklamı vardı galiba) geriye kalanlar, siz devam edin , bakmayın onlara :)
ODTÜ Elektrik Elektronik benim tek tercihimdi, şimdi 4. sınıftayım ve burası zor bir b'ölüm'.
Daha önce elektronik aletlere merakı olmayanlar! hiç korkmayın, bölüm öyle hayalinizdeki gibi her gün bilgisayar başında çılgın yazılımlar yaptığınız bir yer değil, en azından lisans için. İlk 3 sene lisenin devamı gibi. Sadece konular daha zor. Yani bir elde kalem, bir elde kağıt soru çözmeye devam :) Bu 3 senede her nekadar "sağlam teorik altyapı" öğretiyoruz dense de ben çok çok gereksiz bir zaman kaybı olarak görüyorum. Anlayacağınız, kullanmayacağımız bir dolu şeyi öğrenmeye devam...Şimdi buradan gerisini sık sorulan sorular gibi yapmak istedim. Bu soruları kim sordu, ne sıklıkla sordu.. bunlar muamma...
SSS
Soru: kimler bu bölüme gelmeli?
cevap: Şimdi kendinize sorun, hayatta en çok zevk alığınız şey ders çalışmaksa buyrun efenim, bölüm sizi bekliyor. Yok sizin için ders çalışmak gerektiği zaman yapılan bir iş ise... kaçııııııın !!!
Soru: Bitirmek zor mu?
cevap: Çok şükür ben kalmadan atlattım ama özellikle 2. ve 3. sınıfta derslerden kalan çok olur, bunun sebebi kısaca dersi öğrenmemeniz değil dersi diğer arkadaşlarınıza göre daha az öğrenmenizdir. "nasıl ya " diyorsanız iki adet soruyu Google a yazın. (cem yılmaz mode on)
1. curve nedir
2. nasıl altında kalınır
(cem yılmaz mode off)
kısaca zordur .
Soru: Sosyal imkanlar açısından bölüm nasıl?
cevap: "Sosyal mi" , "kim sosyal" ," bazarda sosyal mosyal görmedim". Yani şair burda diyor ki yok öyle bir şey.
Soru: Akademik kalite nasıl?
cevap: Hem hocalar hem de asistanlar bilgi anlamında tartışılmaz iyiler, eleştirmeyi seven biri olarak bu noktada bir şey diyemem, zaten hocaların hepsi yurtdışı tecrübesine sahiptir. Öğrenciye davranış olarak da %90 ı iyidir. Total olarak, bana göre top3 = Çağatay Candan , Serdar Kocaman, Murat Eyüpoğlu. Tabi başka çok iyi hocalar da var ama malum top3 e 3 kişi sığabiliyor.
Soru: 3. sınıfta iş teklifi geliyor mu?
cevap: Bunları kim uyduruyor ya, şirketlerin işi yok seni arayıp bulacaklar... Bu ancak staj yaptığın yerden teklif gelirse olabiliyor örneğin bana iki stajımı yaptığım yerden de mezun olunca gel dediler umarım unutmamışlardır :)
Soru: Bölümdeki insanlar nasıl karakterde?
cevap: Niteliklerinden önce niceliklerine bir bakalım... senede yaklaşık 220 kişi alınıyor, dolayısıyla çok çeşitli insanlar mevcut. Evet benciller burada, hırslılar, fesatlar, yılanlar, çiyanlar ...yok okadar da değil :) Bunlar olduğu gibi "insan" kelimesinin hakkını veren çok iyi insanlar da var.
Soru: Çıkmış sorular diye bir şey varmış, onlara çalışan dersten kalmıyormuş diyorlar.. doğru mu?
cevap: Yerin 2 metre altında özel bir odada muhafaza edilen çıkmışlara ulaşanın sırtı yere gelmezmiş...Bu da ayrı bir efsane. Çıkmışlar zaten bölümde yerin 2 metre altındaki kırtasiyede 5-10 Tl ye satılıyor ve almayan 1 kişi bile yok, yani dersten kalan kişiler bunlara ulaşamamış değiller, çıkmışlar sadece çalışmak için iyi bir kaynaktır, hepsi o.
Soru: Peki Arif Can diye biri varmış, kimdir O?
cevap: Kendisi bölümün "bug" ıdır. Zamanında ödev, sınav, lab presi vb. dosyaları yandex ve dropbox arşivinden paylaşmış saygı duyulası bir insandır. Nefesinizi kesmeye çalışan bölümde size nefes alma şansı sunar bu arşiv.
Son bir tavsiye:
ODTÜ EEE zorla okunacak bir bölüm değil, aslında normal şartlarda okunacak bölüm de değil. Gelmeyin, pişman olursunuz...
Gelirseniz,
4 sene boyunca kendi limitlerinizde çalışıp karşılığında iyi notlar alamamaya, ODTÜ deki sosyalliğin içinde asosyal yaşamaya, bazı günler çalışarak sabahlamaya, uykusuzluktan sızana kadar çalışmaya, stresten derste tırnaklarını yiyen insanlarla aynı sıralarda oturmaya veya direk o insan olmaya, ödev erteleyen hocaya itiraz eden arkadaşlara sahip olmaya hazır olun. Veya alternatif bölümlere yönelin, hayat sadece tıp ve mühendislikten oluşmuyor ve aslında başka bir açıdan bakınca bu iki meslek grubundakilerinki de hayat mı be? Son olarak tekrar söylüyorum, hayata karşı duyarsız değilseniz, gençlik döneminiz için hayalleriniz varsa, kısaca hayatı ertelemek istemiyorsanız gelmeyin! Sen niye bırakmıyorsun derseniz, son sınıfta bırakmak zor geliyor diyelim. İçinde şemsiye geçen bir söz var, o da kullanılabilir tabi :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder