Popüler Yayınlar

1 Ekim 2016 Cumartesi

Linux Yaz Kampı 2016

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda sizlere bizzat benim de katıldığım Linux yaz kampı 2016 hakkındaki gözlem ve görüşlerimi belirteceğim. Öncelikle, başvuru sürecinden başlayalım. Aşşağıdaki adreste, başvuru döneminde açılan linkten kampa başvurabilirsiniz.
  
kamp.linux.org.tr

Basvuru Süreci

Genellikle temmuz ayında alınan başvuruların değerlendirilmesinde öncelik bilişim alanında çalışan veya okuyanlara veriliyor, ama bu alanlarda olmasanız da basvuru ekranında neden kampa katılmak istiyorsunuz sorusuna çok istekli olduğunuzu belirten bir cevap yazarak da kampa alınma şansınızı artırabilirsiniz. Örneğin, kendi sınıfımda henüz lise 1 e giden bir arkadas, bir okul idarecisi, hatta mobilyacı biri dahi mevcuttu. Bu arada, bu alanlarda çalışanlar veya okuyanlar da "tamamdır, bitti o iş, kesin alınırım, beni almaycaklarsa ohooo vb." şeyler düşünüp dediğim alana saçma veya tatmin edici olmayan cevaplar yazarlarsa alınmayabilirler. Örneklerini gördüm. Gelelim hangi kursların açıldığına... Her sene gönüllü eğitmenlerin sayısına bağlı olarak dersler ve kontenjanları değişebilmekte, fakat 2016 döneminde olan dersleri assağıda belirttiğim adresten görebilirsiniz.

Dersler

Derslerin Kalitesi 

Evet kampa kabul edildiniz, gitmeye hazırsınız ama kafanızı kurcalayan bir şey var... Acaba yaz tatilimden 15 gün vermeye değecek mi bu kamp? Cevap aslında size bağlı. Ben java sınıfındaydım ama diğer sınıflardaki arkadaşarımdan gördüğüm kadarıyla onlar da benle aynı şeyi düşünüyor. Hocalar, ders verdikleri alanlarda halihazırda sektörde çalıştıkları için, bilgi anlamında sorun yaşamadıkları gibi aynı zamanda iş hayatında, aldığınız eğitimin pratik kullanımı konusunda ciddi bilgilendirmeleri oluyor. Bu anlamda, bu kamptaki eğitimi üniversitelerde kinden yararlı buluyorum. Tabi bu dediğim kişisel düşüncem. Üniversitelerde dersin özü detayların içinde kaybolabilirken, kampta direk işin özünü anlatıyorlar. Detay öğrenmeyi sevenler olucaktır ama ben bu grupta değilim.  Bir nevi okul-dershane olayı gibi düşünebilirsiniz. Tabi bu benzetmede dershane AİBÜ oluyor:)
AİBÜ


Barınma İhtiyacı

Barınmayla başlayalım. Kızlara iyi, okuyan erkeklere bir iyi bir kötü, çalışan erkeklere direk 2 kötü haberim var. Kızlar Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsü içindeki kyk yurtlarında kalıyorlar. Derslerin işlendiği binaya yürüyerek 5 dk ye gelebilirler. Yurt için ne kadar ödediklerini tam bilmesem de ,eğer erkek yurduyla aynıysa, günlüğü 12 TL diyebilirim. Okuyan erkekler de kyk yurdunda dediğim fiyata kalabiliyor fakat onların yurdu kampüs içinde değil şehir merkezinde. "hoaydaaaa" dediğinizi duyar gibiyim ama bekleyin çalışan erkeklere şimdi vericeğim haberden sonra birlikte daha gür bir ses çıkartırsınız. Çalışan erkekler kyk da kalamıyor bunun yerine şehir merkezindeki özel yurtlarda konaklıyorlar, fiyatları konusunda net bilgi sahibi değilim. Merak edenler için erkek kyk yurdu odaları 4 kişilik. Odada 4 yatak, 2 masa, 2 sandalye, 1 mini buzdolabı, 4 küçük eşya dolabı var. Ayrıca her odanın kendi tuvalet ve banyosu da mevcut fakat klozet tipi tuvalet sevmeyenler odada kini değil yurt yemekhanesinin tuvaletini kulanabilirsiniz.
 Erkek KYK yurdu Odası(Odanın yarısı)



 Yurdun Bahçesi


Yemek İhtiyacı

Yemek ihtiyacı için yurttaki yemekhane, okuldaki yemekhane, okuldaki restaurantlar veya arabanız varsa şehir merkezindeki restaurantları kullanabilirsiniz. Yurttaki ymekhanede kahvaltı çıkıyor ve fiyatlar makul düzeyde. Ben neredeyse hergün 1 yumurta, 1 simit, 1 çay, bir dilim kaşar peynir ve 12 zeytin alıp 2.5 --3 TL ödüyordum. Aradaki dalgalanma zeytin sayısıyla ilgili. Aynı şekilde yurt yemekhanesinde akşam yemek de çıkıyor ve 1 tabak yemek 3 veya 4 Tl oluyor. Tabi gün içinde okulda olduğunuz için şimdi geçelim okuldaki yemekhaneye. Kampın ilk günlerinde ev sahibi üniverstie ile tam anlaşılamamsı sebebiyle yemekhanede yemek fiyatı 8 TL iken 3. veya 4. günden itibaren 1.75 Tl ye düştü ve öyle devam etti. Yemekhane yemekleri gayet yeterli ve lezzetliydi. Son olarak, okuldaki restaurantlarde fiyatlar değişebilmekte ama simit çay la idare ederim diyosanız 2 lira ya bu işi halledersiniz. Şehir merkezinde çeşitli yemek alanları var. En meşhuru Kubbealtı adında bir gözlemeci, biraz pahalı olsa da en azından 1 kez gitmenizi tavsiye ederim. Ayrıca yemek için olmasa bile, Bolu merkezi görülmeye değer.
Bolu'da Sıradan Birgün


ve Ulaşım 

Bolu kartınız yoksa, ki muhtemelen yoktur, belediye otobüslerine binerken şoför size 2 basmalık bir kartı 5 TL ye satıyor. Yani 1 binişiniz 2.5Tl oluyor. Bunun yerine okuldaki satış yerinden 5 TL ye yetişkin bolu kartı temin eder ve buna para yükleyerek binerseniz,  1 binis 2 TL ye geliyor ve 15 günün sonunda daha ucuza gelmiş oluyor. Ama ilk gün şehir merkezine gider ve öğrenci bolu kartı alırsanız tabii ki en ucuzu bu oluyor ama tam emin olmadıgım için fiyatını yazamıyacağım.

Kritik Bilgiler

Buraya kadar formal bilgileri verdikten sonra gelelim bazı özel bilgilere.
*Bilinçli  müslümanlar için mescit yerleri: erkek kyk yurdu 3. kat, okul çarşı zemin kat, okul ders görülen bina 2. kat.
* Kampta sadece 1 günlük tatil oluyor ve 14 gün ders yıpratabiliyor.
* Kampüs içinde bir de göl var. bkz. yok aa..
Kampüsteki Göl (Evet erinip yanına kadar gidemedim :)


*Plakası yanlış hatırlamıyorsam 7443 ile biten otobüse özellikle gece binin. Neden mi? Neco dayının otobüsüne gece binilir de ondan.
bkz. Oturmaya mı geldik?